Pojemniki do chłodni

Last modified date

Specyficzne wymagania

Praca w gastronomii, jak wszyscy wiemy, nie jest pracą łatwą oraz nie niemalże każdy sobie z nią rzetelnie poradzi. Głównie kucharze powinny być odporni na podenerwowanie, sprytni, ale ponadto zdawać sobie sprawę, w jaki sposób powinno się przykładnie przetrzymywać żywność, by ta się nie psuła. Głównie chodzi wszak o utraty, a właściwie tych wyżej wymienionych brak, a tym samym zysk dla kawiarni, restauracji czy innego zakładu gastronomicznego.

Obostrzenia dla żywności

W chłodnie gastronomiczne towary przystoi sytuować zgodnie z ogólnymi wymaganiami przetrzymywania żywności, a zatem jarzyny i owoce na dole, mięcho ponadto raczej nisko, a towary nabiałowe, ciasta, jaja, wędliny - najwyżej. Gdy chodzi o jarzyny i owoce, najwygodniej jest je przetrzymywać w specjalnych pojemnikach. Wyobraźmy sobie np. cytrusy - pomarańcze, grejpfruty albo cytryny - firmy gastronomiczne zamawiają tych przed chwilą wspomnianych niezliczone ilości - najkorzystniej jest je przesypać do pojemników i poukładać na regałach w chłodni.

Organizacja zapasów

Chłodnie dzięki poszczególnym produktom przesypanym do zasobników (tym, które się da przesypać) dają efekt uporządkowanych, harmonijnych, prościej jest znaleźć kucharzowi coś, czego potrzebuje. Skądinąd niewątpliwą wartością jest oszczędność miejsca. Wyobraźmy sobie wyżej wymienione cytryny, które walają się jedna na kolejnej, a przy okazji spadają przy każdorazowym wzięciu jednej czy dwóch. Dzięki umieszczeniu tych przed chwilą wspomnianych w pojemniku możliwe jest tych przed chwilą wspomnianych okiełznanie, a przy okazji pojemnikiem prościej jest sterować przy robieniu miejsca w chłodnie dla nowych produktów.

admin